SUNCE u astrologiji


astrology-sun-16352555.jpg

 

 

U narednim redovima opisaću plenete, svaku ponaosob, odnosno, na što se osvrćem pri tumačenju natalne karte klijenta, a što možete primijeniti i provjeriti u svojoj praksi.

 

SUNCE – ENERGIJA ZIVOTA
Sunce je kao prvo naša ŽIVOTNA energija. Mi smo SUNCE/ENERGIJA i svaki stepen  od 360, koliko mu treba da obidje Zodiak, je kao svaki naš korak koji pravimo za svaki dan u godini.
To je više mehanicki hod. Sunce je naša suština. Mi živimo, gazimo kroz život, baš kao što dišemo. To je jedna vrsta kotrljajuce energije, jer energija se krece. Kao i kod svakog koraka, Sunce u Zodiaku, nije posebno znacajan činilac dogadaja. Ono je više pasivno, ono je to koje JESTE, UROÐENO, PRISUTNO, STALNO. Ne ocekujemo svaki dan da Sunce nešto specificno radi (u karti), prije da to cine druge figure u karti, koje svojim djelovanjem uticu na balans/debalans energije Sunca. Ovo balans/debealans se odnosi na vašu ličnu energiju. Npr. Osjećate se bijesno izazvano ničim…pogledajte da slučajno (T) Mars nije u opoziciji s vašim Suncem… Sunce je figura koja predstavlja našu suštinu, genetski sadržaj, kod koji nosimo, nasljedjen
ili formiran kroz iskustvo. Ono upija, usisava energije okoline, dogadaje i iskustva i stoga nije isto kod svakog Natusa. Stoga ne možemo ljude dijeliti na 12 znakova i tumaciti kao Sunce u Ovnu, Sunce u Biku, Sunce u Blizancima….
Shvatimo to kao da je to osnovna energija, koja je obojana aspektima – uticajem drugih
planeta u Natalnoj karti, i koja je osjetljiva na tranzite planeta koji ga aspektuju. Stoga nije ni cudo sto ne mozete definisati ‘uticaj’ sunca u vasem Solarnom horoskopu..Zašto? Jer je na istom mjestu gdje i vas natalni! Ono je tu oduvjek prisutno!Univerzalna znacenja su samo polazna osnova za raspoznavanje više osobine Znaka (Blizanci, Lav, Djevica…), nego samog Sunca. Znak je polje (sazviježde) na kojem se predstava odigrava, ali Sunce je IGRAC.
Stoga nije cudo što opisivanje Ascedenta ili prazne 1. kuce u nekom znaku, ima dosta slicnosti s osnovnim opisom znaka u kojem je Sunce. Mnoge teorije to opravdavaju kao npr.

ASCEDENT u BiKU je mnogo aktivniju nego Sunce u Biku.
Ma nemoj! Mozemo tako do sutra.  Nije koka nego je jaje…Obicno filozofiranje. Prakticna astrologija ima dokaz koji ukazuje na suprotno. Dati ću primjer:
Sunce u Djevici i Djevica podznak imaju temeljne slicnosti.Ipak, ako uzmemo da jedna osoba ima Sunce u Djevici u konjukciji sa Merkurom, a druga osoba
ima Sunce u Djevici u konjukciji sa Mjesom i Venerom. Mozemo li govoriti o dvije iste energije Sunca?
Kod prve osobe suština Sunca (obojana Merkurom) je više zemljana/mentalna/kalkulativa/igra na sigurno. (dodajte koje hoćete značenje Merkura, komunikativnost itd.)
Kod druge osobe (u konjukciji s Mjesecom /Venerom) je više osjecajna/nesigurna/okretnija/kreativnija/duštvenija…
Dakle, druge planete u bliskom aspektu sa Suncem daju posebno znacenje našoj SUŠTINI.Stoga su u astrologiji aspekti najvelicanstveniji dio za tumacenje i otkrivanje skrivenih potencijala i mogucnosti kod Natusa.
Isti princip, kao u gore navedenom primjeru, možemo primjeniti kad posmatramo Sunce u razlicitim znakovima, upotpunjujuci  naše Sunce sa energijama planeta koje ga aspektuju.Najjednostavnija tumacenja su konjukcije (da ne komplikujemo sad s drugim aspektima).
Dakle, možemo se voditi primjerom dodajuci Suncu znacenja drugih planeta. Sunce u Djevici u konjukciji s Venerom daje fleksibilnost Djevice (znaka), jer mu Venera daje vazdušasti element.
Sunce u konjukcji s Marsom u Djevici ukazuje na više agresivnosti, ali i pregaranje da se postigne perfekcionizam. Može da probudi i negativne karakteristike znaka. Ustvari, to uveliko zavisi od energija koje prima samo SUNCE.
Pazite kad tumačite Npr. Ako vidite da je Sunce u konjukciji sa Marsom možete osobu definisati kao agresivnu. Zato obratite pažnju da Mars nije slučajno u Raku (gdje je ‘u padu’). Tad prije nalazimo da je osoba agresivna u sebi, ali ne ispoljava to prema vani već ranjava sebe (Rak – emocije).
U svakom slučaju konjukcija Sunca i Marsa da je više energije. Mada ne treba zaboraviti da Sunce prži i upija sve što je u njegovoj blizini.
Uticaj ostalih aspekata prema vašem Suncu tumačite prema sljedećim jednostavnim značenjima:

Kvadrati su uvijek unutrašnji/lični napori:
Kvadrati – otežavaju ‘lakoću života’, protoka lične energije, osobi treba puno više lične snage ili ulaže puno više ličnog napora da pobjedi ograničenja iz kuće iz koje dolazi.

Mjesec- napor da se sagledaju vlastite emocije, sukob muško/ženskog principa ili odnosi
otac/majka, poteškoća da se spozna unutrašnja vrijednost
Merkur – napor za prihvatanje tuđeg mišljenja ili izražavanje vlastitog. Komunikaciju s drugima blokira ego. Osobi je teško da se uklopi ili trpi u sebi. Okreće se ličnom radu prije nego interakciji.
Venera – napor da se bude jednostavan ili pretjerana želja da se postigne društvena uklopljenost, puno napora se ulaže da se bude kreativan, spontan. Osoba je više ‘kalkulativna’ nego spontana. Osoba se ne veže, ona bježi od izazova Venere. Strah od gubitka sebe.
Mars – napor da se suzbije lično nezadovoljstvo. Previše samograničenja ili napora da se postignu lične ambicije. Potiha osvetoljubivost. Lična destrukcija. Osoba gubi životnu energiju na samokritiku i samoprekoravanje što vodi do bolesti.
Jupiter – napor usmjeren na postizanje materijalnog. Osoba sebe vrijednuje kroz postignuto. Previše orjentisanosti na materijalno, premalo na duhovno. Napor da se postigne duhovno bogatstvo ili život ispuni drugim vrijednostima.
Saturn – Možete i tumačiti  jednostavno kao Saturn/ograničenje, Kvadrat/napor. Osoba ima principe i uvjerenja kojih se teško odriče. Prisutan veliki genetski ili nasljedni faktor u  životu. Osoba će se osloboditi tog uticaja u kasnijim godinama života, promjeniti principe i pogled na život najvjerovatnije kroz tešku situaciju ili ličnu bolest.
Uran – napor da se bude drugačiji ili nametnu ideje. Osoba hoće da je nasilu ‘reformator’. Životna energija se gubi kroz nerazumljive pokušaje ili projekte. Osoba želi da se izrazi kroz društvo. Trpi zbog svojih odluka.
Neptun – Osoba ulaže napor da sagleda veliku sliku. Skoncentrisana je na vlastiti osjećaj suštine, rada, vrijednosti, ne obraća pažnju na ‘nevidljivo’.
Pluton – Životna energija se teško obnavlja. Destruktivnost i ‘crne misli’ isisavaju životnu energiju. Energetski vampiri, napajaju se tudjom energijom.

Opzicije su uvijek vanjski izazovi/faktori:
Opozicije – izazivaju stabilnost, tjeraju osobu da čini ono što je daleko od njene ‘suštine’ ili što nije dobro ili je odvlači da se puno više posvećuje vanjskom nego unutrašnjem rastu ili da zadovolji društvene norme.
Mjesec – Emotivni izazovi dalaze od okoline, osoba podložna uticajima okoline. Osjeća često unutrašnju prazinu ili nepovezanost sa samim sobom. Majka ima izrazit uticaj na poimanje zivota. Važnost pridaje svemu što ima ženski princip.
Merkur – želi šarmirati javnost riječima, a ne djelima. Okružuje se mladjima. Vjeruje u dobru debatu, a kako bi podigla vlastitu vrijednost (ego).
Venera – previše izazova traži u ljubavnim vezama. Ovdje vrijedi princip ‘što pokažem da više mogu to sam bolja osoba’ (više veza, više hobija, više…). Ipak, dokazuje se na kreativan i šarmantan način.
Mars – nameće svoje samoizražavanje. Osoba traži da je neko vodi, nema dovoljno vlastite vatre. Izaziva druge na reakciju da bi se osjetila ‘živom’. Trpi od tuđe agresije.
Jupiter  – ljubomora i zavist na tuđe znanje i imanje. Sanja o ljepšem životu. Moguće prekomjerno trošenje da bi se kupila unutrašnja zadovoljština. Spas traži u duhovnom.
Saturn – osoba ne voli nametanja mišljenja. Previše pritiska ili naredbi vodi je u bolest. Želi da pobjegne od tradicije i rutine. Osjeća stegu. Ne želi da odgovara za posljedice svojih odluka.
Uran – Osoba se šlepa uz grupu da bi se učinila ‘korisnom’ i podigla vlastitu vrijednost.  Odnosi s drugima su uvijek na klackalici, zbog toga se osjeća nesigurnom. Privlači je sve što je neobično i daleko od njene suštine.
Neptun – Osoba ne vidi jasno vlastite vrijednosti.Vlastita energija je ‘maglovita/nejasna samoj osobi pa se suprostavlja drugima koji hoce da nesto postignu.Uglavnom nezadovoljna osoba. Osoba želi kroz ovaj život da prodje bez puno žrtve. Strah od vlastitih pogrešnih odluka zato ne poduzima ništa.
Pluton – Suština je izazvana haosom. Želi se osjetiti živim kroz izazov, ‘hod po ivici’. Privlače je osobe ‘na rubu’ i najčešće od istih strada. Ide do kraja.

Trigon
Nekad energija kroz trigon nije bas najsretnija. Ona daje tako lagan protok energija da osoba moze da ne osjeti uopšte da ima ‘ toliko sreće’. Moze se uljeniti ili izgubiti osjećaj da drugima i ne ide baš tako lako. Trigon, za razliku od sekstila, traži napor da ga se bude svjestan. Energija planeta vezanih trigonom ide lako i puni Sunce. Kao da ulijevate ulje direktno kroz lijevak u bocu (Sunce).
Može se prevesti i kao:
Mjesec – osjećaji se ulijevaju u suštinu.
Venera – kreativnost, veselost, lepršavost, novac se ulijevaju u suštinu.
Mars – energija, ambicija, borbenost, volja se ulijevaju u suštinu.
Merkur – riječi idu glatko, kaže što misli, misao i djelovanje je vezano sa suštinom.
Jupiter – materijalno, pomoć duhovnih vodiča se ulijeva u suštinu. Uspjeh kroz ličnu volju.
Saturn – izuzetan osjećaj za vlastite vrijednosit. Dug život.
Uran – Ideje dolaze iz suštine. Dobre posljedice vlastitih dijela. Genijalnost.
Neptun – izuzetan osjećaj za kolektivnu svijest. Viši ideali se ulijevaju u suštinu.   Vizualizira uspjeh.
Pluton – moć se ulijeva u suštinu. Karizma.

Sekstili
Daju lični pečat. Sreća koja nam je data ‘odozgo’, iako je ne tražimo. Često gdje imate sekstil nemate posebnog napora. Njega ne morate biti ni svjesni, on je tu šta god vi činili. Lično meni najdraži aspekt.

Mjesec – osjećaji i svjesnost samih osjećaja idu bez da obraćate pažnju na njih.
Merkur – Izuzetar dar za učenje. Učenje s lakoćom. Tuđe misljenje vas ne pomjera iz ose.
Venera – Materijano se podazumjeva. Dobici od drugih. Lako uzvrate pruženu ljubav.
Mars – Agresija je sputana i raspoređena u pravom omjeru. Životna energija stabilna.
Jupiter – gdje sam stao tu sam nesto započeo. Novi počeci daju sreću.
Saturn – urođen smisao za organizaciju.
Uran – prilagodljivost.
Neptun – spremnost na poduhvate.
Pluton – moć koju vam daju drugi.

Ipak, astrologija je složena, pa će i jednostavnost ovih tumaćenja Sunca u aspektima poremetiti koji aspekt -sa strane. Ali možete ih kombinovati.

Izostavljena su tumačenja Sunca u konjukciji. Sunce u konjukciji s drugom ili više planeta daje neki ‘treći’ planet. Poigrajte se sami dodajući tumačenja tih planeta na sunce. Možda u nekom trenutku ipak se poigram sa svojim tumačenjima, stvaranju ‘ trećih’ planeta.

Kod nas možete naručiti Natalnu kartu s predviđanjima s naglaskom na Ljubav, ili posao ako vas više zanima, ili možda zdravlje, vi kreirate svoju narudžbu kod nas, svojstvenu samo vama, po vašem vremenu, datumu i mjestu rođenja!!! Kontaktirajte nas porukom u inbox ili putem emaila: astropraksa@gmail.com

Komentariši